dissabte, 29 de desembre del 2007

L'Ajuntament de Mediona torna a perforar un nou pou sense autorització


L'ACA no atura la perforació tot i l'evident manca de permisos.

El passat djous, 27 de setembre, gràcies a la col·laboració ciutadana, ADAPA (Associació per a la Defensa de l'Aigua del Penedès i l'Anoia) va ser informada que s'estava efectuant la perforació d'un pou al torrent de "Ginoles" del municipi de Mediona. Un cop traslladats dos membres de l'Associació al lloc dels fets, juntament amb diversos veins de Mediona, vàren poder-ho comprobar.
Després de fer diverses trucades a l'Agència Catalana de l'Aigua per saber si hi havia cap autorització que avalés aquella actuació, la conclusió va ser evident, només hi havia una sol·licitud recent de l'Ajuntament de Mediona, sobre la qual l'ACA havia demanat més informació a l'Ajuntament, i en cap cas constava que hi hagués cap autorització ni per fer el pou, ni la investigació preliminar necessària.
Davant aquesta situació, ADAPA va demanar que s'aturés la peforació inmediatament, a la qual cosa l'ACA va respondre enviant l'inspector de la zona de l'aqüífer Carme-Capellades, el qual, després d'atendre els membres d'ADAPA i els veins concentrats prop del lloc, va anar fins on s'estava perforant el pou i va aixecar acta dels fets.
Així mateix, els veins van requerir la presencia dels agents rurals de la zona, els quals també es van personar al torrent de "Ginoles", però ni ells ni l'inspector van fer aturar la perforació.
ADAPA desconeix quin ha estat el resultat d'aquesta inspecció perquè l'inspector ja va informar d'antuvi que no podria donar cap tipus d'informació sobre el cas, i que el seu informe el faria arribar a la seu de l'ACA on determinarien què calia fer.
Cal destacar que en el trancurs del matí també va fer cap al lloc dels fets l'il·lustríssim Senyor Alcade de Mediona, dalt d'una camioneta oficial de l'Ajuntament, passant a tota velocitat pel costat on hi havia els veins i els membres d'ADAPA concentrats, sense aturar-se per donar cap tipus d'explicació, o tan sols per dir "bon dia".
Conseqüència de tot plegat, ADAPA s'ha vist obligada a presentar denúncia formal davant l'Agència Catalana de l'Aigua contra l'Ajuntament de Mediona, la qual cosa va fer efectiva l'endemà dia 28 de desembre. Entre altres aspectes, cal destacar que en dit escrit de denúncia es sol·licita :
que es sancioni l'Ajuntament de Mediona tal com estableix la Llei d'Aigües (artícle 116, punts b, h, g) per no haver seguit la tramitació legal establerta, com qualsevol altre entitat o particular ha de seguir, més si es té en compte que el pou està situat a l'aqüífer Carme-Capellades declarat oficialment sobreexplotat des de 2001.
que es sancioni també l'empresa perforadora, la qual era conscient que estava peforant sense tenir una autorització expressa de l'ACA.
cal que les sancions siguin exemplars (artícle 317 del RDPH modificat pel RD 419/1993) per tal d'evitar que situacions semblants es puguin donar per part d'altres Ajuntaments o particulars, i que en el cas de Mediona s'estan donant regularment.
que s'aturi d'immediat la perforació fins a obtenir l'autorització pertinent (si s'escau).
ADAPA desconeix els motius que han portat a l'il·lustríssim Sr. Alcalde de Mediona a ordenar la perforació d'aquest nou pou, ignorant la legislació vigent, amb un clar despreci i menyspreu a la resta d'usuaris de l'aqüífer Carme-Capellades, algun dels quals pot veures greument prejudicat per l'actuació de l'Ajuntament. Hom especula amb la possibilitat que sigui per donar aigua a les urbanitzacins de Can Verdaguer i Monterrey, la qual cosa no obstant és del tot innecessària perquè resultaria més ràpid de fer, i més econòmicament viable, la instal·lació d'un tub (de poc més d'un kilòmetre) des del nucli de Sant Joan de Mediona fins a la capçalera de la urbanització.
Segons informacions rebudes per ADAPA, la Diputació de Barcelona subvenciona la realització d'aquest pou, la qual cosa, en cas de confirmar-se, seria molt greu, car una Administració pública estaria permetent, tolerant i fins i tot protegint actuacions irregulars com la denunciada.

En els transcurs d'aquesta setmana, hom espera obtenir de l'ACA algun tipus de resposta sobre els fets denunciats.

diumenge, 8 de juliol del 2007

El nou Ajuntament de Cabrera d'Anoia atura les obres del revolt de la Font del Llorer

Estat deplorable en el que es troba la Font del Llorer


ADAPA es mostra inicialment satisfeta amb la posició del nou Alcalde.

La semana passada, ADAPA va mantenir una reunió amb el nou Alcalde de Cabrera d'Igualada i l'Aparellador Municipal per parlar de les obres que han afectat el torrent de Canaletes i la Font del Llorer, en el transcurs de la qual el nou Alcalde va confirmar que ha paralitzat les obres d'acord amb el requeriment de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Mitjançant un escrit, així ho ha sol·licitat formalment al Consell Comarcal de l'Anoia que és qui executa les obres i a l'ACA. Aquesta paralització només afecta al tram de les obres que han destruit la Font del Llorer i malmès el Torrent de Canaletes, ja que l'altre tram, al revolt del vial més proper a Can Formiga, no té cap afectació directa a la riera.

Per altra part, l'Aparellador municipal va confirmar que el projecte existent no s’adequa al que s’està duent a terme a l’actualitat, per la qual cosa, a partir d'ara, ell mateix s'encarregarà del projecte d'aquestes obres com a tècnic municipal competent, i a més va confirmar que s'elaboraria un projecte de restauració de la Font del Llorer i el Torrent de Canaletes, devastats per les obres fetes fins ara.

ADAPA destaca la voluntat del nou cosistori en que tant els veïns com la nostra Associació participin en tot el procés, i es valora positivament que s'hagin paralitzat les obres poc més d'una setmana després de constituir-se el nou Ajuntament.
Aquesta reunió també va servir perquè ADAPA presentés els criteris que s'haurien de seguir en la restauració d'aquest espai :
  • El projecte de restauració l'hauria de fer una empresa especialitzada en aquests tipus de treballs, que utilitzi criteris de restauració d'espais fluvials que estiguin d'acord amb els que proposa l'ACA.
  • L'objectiu final ha de ser el retorn a l'estat natural d'aquest espai i que es converteixi en un parc públic.
  • La replantació s'hauria de fer sempre amb espècies autòctones, incloent entre d'altres, algun peu de llorer que substituís a l'exemplar centenari destruit.
  • Estudiar una solució per reduir l'impacte del mur de roques aixecat al marge dret de la riera (per exemple amb vegetació enfiladissa o penjant d'espècies autòctones com l'heura etc.).
  • Replantejar la il·luminació prevista inicialment al projecte, reduint al màxim la il·luminació artificial a la zona de la font i del torrent, i d'acord sempre amb la normativa de prevenció de la contaminació lumínica.
  • Incloure la participació ciutadana (voluntaris, entitats, escolars, ADF...) en alguna fase del projecte de restauració (per exemple plantada popular, neteja de marges ...).
  • Cal també, estudiar mesures de control de l'accés rodat a la llera del torrent i a la font, lligat a la recuperació de la llera original del torrent.
  • Incloure 2 anys de manteniment de l'espai en el projecte de restauració (reg, manteniment d'escocells, desbrossades manuals selectives de la vegetació ...).
  • Recuperar el banc de pedra al voltant de la font i evitar mobiliari tipus parc o jardinet.
  • Incloure proteccions pel vehicles i pel pas de vianants al marge del tram de vial asfaltat, es va proposar que fossin de fusta al menys en el cas de les tanques protectores pel vianants.
  • Incloure senyalització (també es va proposar que fos de fusta) de l'espai i del projecte de restauració que incloguin el nom de la font i del torrent, la prohibició d'abocament de residus, així com informació de l'espai protegit Valls de l'Anoia que comença pocs metres aigües avall.
  • Retirar les terres abocades directament a la llera per evitar arrossegaments amb les pluges torrencials de la tardor que puguin afectar les basses de l'espai natural aigües avall, utilitzant maquinària adequada que respecti la vegetació dels marges i retorni a al llera del torrent un perfil més natural.
  • Netejar el marge dret del torrent afectat per l'abocament de terres respectant al màxim la vegetació de ribera existent i estudiar algun tipus de protecció per evitar l'abocament de residus o terres des el camí d'accés actual a la llera del torrent i la font (per exemple cordó de terres, tanca de fusta protectora ...).
  • Retirar les terres procedents d'aquestes obres acumulades a un terreny proper, també al marge dret del torrent aigües amunt.
  • Estudiar especialment la perllongació de la canonada que aboca aigües residuals urbanes a la llera: l'ACA va proposar 50 m però s'hauria d'estudiar detalladament perquè no afectés negativament a la dinàmica de l'aigua al torrent que s'infiltra per sota la riera i que actualment permet una depuració natural d'aquestes aigües residuals; també caldrà extremar les precaucions per no afectar negativament a la llera o a la vegetació dels marges amb les obres per a l'allargament d'aquesta canonada.
  • Arranjar la part de canonada malmesa per les obres al davant de la font i retirar els pegots de formigó de la llera al voltant de l'actual final de la canonada.
  • Cal estudiar la possibilitat de demanar a l'Agència Catalana de l'Aigua l'avançament dels terminis previstos per a la construcció d'una depuradora d'aigües residuals (EDAR) a aquest torrent, prevista al PSARU 2005 per a l'escenari 2009-2014.

Pel que fa al finançament d'aquest projecte de restauració, ADAPA va informar de la possibilitat que l'Ajuntament sol·liciti una subvenció a l'ACA dins la convocatòria, actualment vigent, de subvencions per a la realització d'actuacions de gestió, conservació i recuperació d'espais fluvials (resolució MAH/1710/2007, amb termini de presentació de sol·licituds d'1 d'octubre de 2007) adreçada a ens locals amb col·laboració d'entitats ambientals. Es va informar de la possibilitat d'establir un acord amb l'entitat Habitats que ja té projectes similars a d'altres espais fluvials a Catalunya dins el Projecte Rius (al qual també s'ha sumat aquest any aquest tram del torrent de Canaletes).

El nou Alcalde de Cabrera d'Anoia es va comprometre a fer difusió de tot aquest assumpte i va reiterar la predisposició de l'Ajuntament a comptar amb la col·laboració d'ADAPA en la resolució del problema, així com del Ple Municipal i del veïnat.

Cal recordar que aquestes obres d’arranjament del vial que comunica el nucli de Canaletes amb la urbanització de Can Ros, a pocs metres al marge dret del Torrent de Canaletes, i per sobre mateix de la destruida Font del Llorer, van ser aturades per l'Agència Catalana de l'Aigua a rel d'una denúncia presentada per ADAPA. I també, que van ser autoritzades per l'anterior equip de govern de l'Ajuntament de Cabrera d'Anoia, i que amb la seva connivència es va aniquilar i arrasar tot l’ecosistema associat al torrent i a la font, devastant el paisatge intrínsec del lloc, i destruint un patrimoni ambiental, tradicional i cultural de tots els ciutadans de Cabrera d’Anoia, i de la Comarca.

Tal com ADAPA ha manifestat altes cops, la necessitat d’eixamplar un vial, per molt important que sigui per a la comunicació entre diferents nuclis d’un poble, no pot ser cap excusa per malmetre el patrimoni natural i històric que pertany a tothom. Malament ho tindríem si en ple segle XXI no trobem solucions per evitar la destrossa que s’ha fet a la Font del Llorer i el torrent de Canaletes. I més en un municipi amb un entorn natural privilegiat com Cabrera d'Anoia, on el 77% del terme està inclòs a l’espai natural protegit Valls de l’Anoia de la Xarxa Natura 2.000 i bona part del territori s’assenta sobre l’aqüífer protegit Carme–Capellades.

ADAPA seguirà amatent per veure com evoluciona el cas, tot considerant que el camí emprès és de moment correcte.

diumenge, 24 de juny del 2007

L'Agència Catalana de l'Aigua ordena clausurar un pou a Aigua de Rigat, S.A.

La il·legalitat d'aquest pou va ser denunciada per ADAPA el maig de 2005.


Segons ha resolt l'Agència Catalana de l'Aigua, l'empresa Aigua de Rigat, S.A. ha de clausurar el pou que va construir de forma il·legal l'abril de 2005 i que va ser denunciat per ADAPA el maig del mateix any. Aquest pou, anomenat de Cal Cubé 2, accentua greument la sobreexplotació de l'aqüífer Carme-Capellades i l'odre de la seva clausura suposa un pas important per frenar d'arrel la impunitat amb què s'actuava a l'àrea de l'aqüífer.

Aigua de Rigat havia sol·licitat la concessió d'aquest pou, fet sense cap tipus d'autorització prèvia de l'ACA, per garantir el subministrament "en cas d'emergència" a la població que ella dona servei, encara que això fos en detriment del subministrament habitual a d'altres poblacions alienes al seu "negoci".

Segons manifesta l'ACA en la seva resolució, "la situació de sobreexplotació de I'aquífer del qual es vol captar I'aigua és tan greu que no es poden atorgar concessions per a la previsió de casos d'emergéncia; en cas que aquests suposits es materialitzessin, ja s'habilitarien mesures alternatives per fer-hi front, pero no es pot habilitar una mesura de precaució amb la conseguent afectació greu del domini public hidraulic.
Aquesta Administració té entre els seus objectius protegir i vetllar per la integritat del domini públic hidraulic, precisament, entre d'altres motius, per no patir situacions de desabastament a la població; per aquest motiu ha d'establir criteris de repartiment racional del recurs. En el decurs de I'expedient, en cap cas I'interessat ha acreditat amb dades objectives la insuficiencia dels recursos pera I'abastament de la població.
Cal indicar que, amb caracter previ a actuacions en domini públic hidraulic, cal demanar I'autorització preceptiva a aquesta Agencia i dur a terme aquestes actuacions, si I'ACA com a garant del domini públic hidraulic ho considera procedent, d'acord amb les condicions que s'imposin."
Per això l'Agència Catalana de l'Aigua resol : primer, "denegar la concessió d'aigues sol licitada per Aigua de Rigat, SA", i en segon lloc, "ordenar que es retiri la maquinaria d'elevació del pou de Cal Cubé-2 i que es presenti, en el terrnini de 15 dies, una proposta de clausura".

ADAPA valora molt positivament aquesta resolució de l'Agència Catalana de l'Aigua perquè suposa un punt d'inflexió en la tendència del "campi qui pugui" que hi havia fins ara a l'aqüífer Carme-Capellades. No obstant, no cal pas oblidar que només és una resolució "sobre el paper". Caldrà comprobar si s'executa i quan es triga en fer-ho. Mentrestant, la sobreexplotació de l'aqüífer Carme-Capellades segueix augmentant. ADAPA, no obstant, lamenta la lentitud amb que s'ha trigat a resoldre aquest cas : 2 anys són excessius vista la greu situació de l'aqüífer. Caldrà veure quan es triga a executar la resolució.

Breu cronolgia dels fets :
  • 05-05-2005 : ADAPA presenta escrit de denúncia contra Aigua de Rigat, S.A., en la que es posava en coneixement de l'ACA unes actuacions il·legals d'aquesta empresa per augmentar el cabal de subministrament a la zona dels pous de Cal Cubé.
  • 26-05-2005 : ADAPA informa al Director de l'ACA que els fets denunciats els relacionem amb un concurs mitjançant el qual l'Ajuntament d'Odena atorga a l'empresa Aigües de Rigat la concessió del subministrament d'aigua al municipi.
  • 06-10-2005 : ADAPA reclama per escrit a l'ACA (carta dirigida al Director de l'ACA) resposta als dos anteriors escrits.
  • 13-10-2006 : ADAPA en reuneix amb l'ACA per parlar tots els temes "pendents". Entre ells el cas de la denúncia i escrits contra Aigua de Rigat que no s'havien respost. Cap dels presents, de l'ACA, tenia constància dels escrits presentats, i per "adobar-ho" tampoc trobaven cap document en el registre. Els hi vàrem donar còpia de tots els documents "perduts" degudament registrats.
  • 25-01-2007 : ADAPA reb una notificació de l'ACA en la que se'ns informava, com a part interessada, que s'obria el "tràmit d'audiència" referent a l'expedient de sol·licitud de concessió d'un aprofitament d'aigües subterrànies complementari del pou de Cal Cubé de l'empresa Aigües de Rigat, S.A., incloent-hi una proposta de l'ACA en la que s'informava desfavorablement sobre la concessió sol·licitada.
  • 09-02-2007 : ADAPA presenta un escrit amb 2 al·legacions : la primera per demanar que es sancioni amb tres multes a Aigües de Rigat i una multa a l'empresa que va perforar el pou, i la segona per demanar que es segelli en nou pou il·legal.
  • 18-06-2007 : ADAPA reb la resolució de l'ACA denegant la concessió i ordenant la clausura del pou.
En resum, que les actuacions il·legals que va denunciar ADAPA fa dos anys ha donat com a resultat una resolució de l'ACA denegant la concessió del pou tot ordenant-ne la seva clausura. Malgrat tot, el nou pou encara està en ple funcionament, la qual cosa no només fa que corroborar la impunitat amb què fins ara actuava Aigua de Rigat, S.A., exercint la política dels "fets consumats" amb l'excusa que està abastint a població (a una part).

Finalment només indicar que, al parer d'ADAPA, la clausura d'aquest pou no suposarà cap situació de precarietat pels clients d'Aigua de Rigat, perquè és del tot innecessari el subministrament des d'aquest pou i fins i tot de l'altre exitent a Cal Cubé, perquè dita empresa té suficient cabal concedit com per garantir el subministrament al doble de la població i indústria que actualment està abastint.

Si es pren de referència la dotació orientativa per habitant i dia de 200 litres, incloent-hi les pèrdues de xarxa, que estableix la Disposició addicional primera (Dotacions màximes) de l’EDICTE de 28 de desembre de 2006, pel qual es dóna publicitat a l’Acord d’11 de desembre de 2006 del Consell d’Administració de l’Agència Catalana de l’Aigua, pel qual s’aprova el Pla d’ordenació d’extraccions de l’aqüífer Carme-Capellades, i tenint en compte que, només per les captacions que disposa a l’aqüífer (sense comptar les externes ni els dos pous de Cal Cubé), l’empresa Aigua de Rigat, S.A. te un cabal concedit per aproximadament 9 milions de metres cúbics a l’any, es pot concloure que pot abastir sobradament els 50.000 habitants i indústries que la mateixa empresa afirma que serveix, car amb la dotació orientativa fixada en el POE només en necessita encara no 3’7 milions, i si fem la suposició que en necessita 3 milions més per abastir les indústries, fan gairebé 7 milions, amb la qual cosa encara sobren dos milions de metres cúbics cada any.

Si a més tenim en compte que l’empresa Aigua de Rigat, S.A. disposa de 5 captacions situades fora de l’àmbit de l’aqüífer, i que no és l’única empresa que subministra aigua a la zona, perquè també ho fa Aigües d’Artés, S.L., es pot afirmar rotundament que la Conca d’Òdena és la zona de Catalunya que més garantit té el subministrament d’aigua en qualsevol moment, car es disposa d’un cabal concedit que dobla el que realment necessita. No es pot arribar a cap altra conclusió si no és que l’empresa Aigua de Rigat, S.A. tingui una xarxa molt antiquada que tingui moltes, però que moltes pèrdues, i/o que estigui donant un ús no autoritzat a part de la seva concessió d’abastament a la població i indústries, subministrant aigua per usos agrícoles, de reg o ramaders. Si es donés qualsevol de les dues circumstàncies, aquestes no es resolen fent un nou pou, sinó modernitzant la xarxa i no fent usos no autoritzats.

ADAPA seguirà amatent per veure com evoluciona el cas.

diumenge, 29 d’abril del 2007

El Desenvolupament Sostenible i les obres aturades a Cabrera d’Anoia

Perquè el desenvolupament de la nostra societat sigui sostenible i això sigui una realitat al món, hem de començar a fer-ho possible a les nostres actuacions més properes: "pensem globalment per actuar localment".

La necessitat d’eixamplar un vial, per molt important que sigui per a la comunicació entre diferents nuclis d’un poble, no pot ser cap excusa per malmetre el patrimoni natural i històric que ens pertany a tothom. Malament ho tindríem si en ple segle XXI no trobem solucions per evitar la destrossa que s’ha fet a la Font del Llorer i el torrent de Canaletes. I més a un municipi amb un entorn natural privilegiat com Cabrera on el 77% del terme està inclòs a l’espai natural protegit Valls de l’Anoia de la Xarxa Natura 2.000 i bona part del territori s’assenta sobre l’aqüífer protegit de Carme – Capellades.

El fet que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) hagi paralitzat aquestes obres i iniciat un expedient sancionador evidencia que les coses no s’han fet bé i dóna la raó als veïns que van donar l’alerta a ADAPA.

Una font no és només un forat per on brolla l’aigua i un torrent no és només un lloc per on baixa aigua i prou. L’entorn natural que ara s’ha malmès ha trigat segles en formar-se i està format per una rica comunitat vegetal i animal amb valors naturals que cal preservar. Una clar exemple era el llorer centenari que donava ombra a la font. És evident que tots necessitem més educació ambiental per conèixer i per saber apreciar aquesta valors naturals que formen part de l’entorn on vivim nosaltres i també viuran les generacions futures: els deixarem una font totalment artificial, enjardinada i il·luminada ? I un torrent desnaturalitzat on a dia d’avui continuen els abocaments d’aigües residuals ?

L’Ajuntament i el Consell Comarcal són clarament culpables d’ignorar aquest valors naturals i de manca de respecte tant a l’hora d’aprovar un projecte d’obres així com a l’hora d’executar-lo sense els permisos preceptius. Els que argumenten la necessitat d’una millora dels accessos a Can Ros no poden ignorar aquests valors naturals i justificar unes obres tal com s’han fet.
Hem de confiar que l’ACA vetllarà perquè el dany fet es repari, recuperant l’entorn natural de la font i del torrent i posant solució a l’abocament d’aigües residuals sense depurar. Cal que s’incloguin mesures ambientals correctores que no es quedin en la plantació d’una arbrets desvinculats de la comunitat natural que envoltava la font i que per sort, en part, sobreviu aigües avall del torrent, de manera que aquest lloc no es converteixi en una mena de parc enjardinat i amb una il·luminació antinatural, que a més es contradiu amb les normatives de regulació de la contaminació lumínica i les necessitats d’estalvi energètic.

dimarts, 17 d’abril del 2007

L'Agència Catalana de l'Aigua ordena la paralització de les obres del torrent de Canaletes a Cabrera d'Anoia

La Font del Llorer salvatgement destruida


S'ha iniciat un expedient sancionador contra el Consell Comarcal de l'Anoia que és qui executava les obres.

Les obres d’arranjament d'un revolt del vial que comunica el nucli de Canaletes amb la urbanització de Can Ros, a pocs metres al marge dret del Torrent de Canaletes, i per sobre mateix de la ara ja destruida Font del Llorer, han estat aturades per l'Agència Catalana de l'Aigua a rel de la denúncia presentada per ADAPA. Aquestes obres han aniquilat i arrasat tot l’ecosistema associat al torrent i a la font, devastant el paisatge intrínsec del lloc, i destruint un patrimoni ambiental, tradicional i cultural de tots els ciutadans de Cabrera d’Anoia, i de la Comarca.

Segons ha manifestat l'Agència Catalana de l'Aigua a ADAPA, "en relació a les obres efectuades al torrent de Canaletes, afectant també a la font del Llorer, us informem que el Departament d'Inspecció de l'Agència Catalana de l'Aigua ha realitzat dues inspeccions a la zona. Com a resultat d'aquestes visites, en data 30/03/07 s'ha obert un expedient sancionador contra el Consell Comarcal de l'Anoia, en el qual s'ordena la paralització de les obres i que ara es troba en el seu tràmit d'instrucció".

Segons ha pogut constatar ADAPA, les obres estan aparentment aturades des de fa uns quants dies, tot i que dilluns les màquines van tornar a feinejar per treure fang del llit de la riera. També han "redescobert" el que queda de la Font del Llorer (només en queda el broc i la tapa de registre), desfent part de la darrera actuació de les obres que havia estat la col·locació d'uns enormes blocs de pedra per subjectar tota la paret que havien arribat a tapar tota la font.
Malauradament, la devastació ha estat tal que ha arrasat amb la vegetació del marge del vial (bosc de pi blanc majoritàriament) i també amb tota la vegetació de ribera del torrent just al voltant de la Font del Llorer, incloent-hi l’espectacular peu de Llorer que donava nom a aquesta font, i de la qual prácticament no en queda res.

Per altra part segueixen els abocaments d'aigües residuals del nucli urbà de Canaletes directament a la llera de la riera sense cap tractament provocant males olors, insectes i contaminació de l'aigua de la riera que pocs metres aigües avall està inclosa dins el nou espai protegit Valls de l'Anoia que forma part de la Xarxa Natura 2.000. Ara s'entollen en els bassalts creats per les obres.

Per ADAPA l'Agència Catalana de l'Aigua ha fet el que havia de fer, i espera que l'expedient sancionador es conclogui amb una sanció econòmica exemplar als promotors (Ajuntament i Consell Comarcal) i sobretot amb l'exigència de restaurar tot l’ecosistema arrasat, a reconstruir la font del Llorer destruida, i a que es canalitzi les aigües residuals del nucli de Canaletes tal com la legislació vigent exigeix i per evitar que es segueixi contaminitat la riera de Canaletes, les Valls de l'Anoia de la Xarxa Natura 2000 i l'aqüífer Carme-Capellades.

ADAPA espera que les obres no es reemprenguin fins que no es modifiqui el projecte d'arranjament del vial, de manera que s'inclogui la restauració del dany causat amb les partides pressupostàries corresponents que permetin "pagar" la recuperació de tot el patrimoni natural malmès.

dimarts, 27 de març del 2007

La font del Llorer i el torrent de Canaletes DEVASTATS

La Font del Llorer "plora" la seva mort


L'Agència Catalana de l'Aigua i la Direcció General del Medi Natural no han fet res per aturar-ho.

Les obres de l'avinguda de Can Formiga de Cabrera d'Anoia segueixen endavant, i el grau de destrucció és total i irreparable. ADAPA lamenta que ni l'Agència Catalana de l'Aigua, ni la Direcció General del Medi Natural, hagin fet cap pas per frenar aquest triple atemptat : al medi ambient, a la tradició i a la història de Canaletes.

El que queda de la font i del marge dret del torrent i de la llera es poden veure a les fotografies que adjuntem, fetes just ahir.

Un cop van arrasar amb l'ecosistema propi de la riera, com ja va denunciar ADAPA, ara toca esborrar, aniquilar, en definitiva fer desapareixer la font del Llorer.

Es proposen, i ho estant aconseguint, no deixar cap vestigi del que havia estat patrimoni de Cabrera d'Anoia.

Perquè no s'han aturat les obres ?
Per quin motiu l'Ajuntament permet aquesta destrucció ?
Perquè no s'ha s'han fet les obres del revolt per l'altre costat ?
Perquè no s'ha defensat aferrissadament el patrimoni ambiental i històric de Canaletes ?

La font del Llorer ha estat devastada.
Com es pot veure en la imatge, la font "plora" per la indiferencia de l'Ajuntament i dels veins. "Plora" per la seva mort.

És del tot increïble que l'Ajuntament de Cabrera d'Anoia permeti que es destrueixi un dels símbols del poble. Una font històrica per la qual l'Ajuntament no ha tingut cap tipus de respecte, amb una manca total de sensibilitat pel propi patrimoni. Sembla que no s'estimi el poble ni la seva tradició i història.

Les obres continuen i ara també han començat ha llençar terres directament als marges del torrent arribant a la mateixa llera aigües avall per sota del lloc on fan les obres.

Fins on arribarà aquesta "borratxera" de destrucció ?

De les diverses formes d'eixamplar un revolt, s'ha escollit la més destructora del patrimoni ambiental, la més insensible a la històrica local, i potser la més perversa.

ADAPA reitera la petició a l'ACA i a la Direcció General del Medi Natural, perquè ATURIN les obres de forma IMMEDIATA, i que es restauri tot l’ecosistema i la font arrasades i destruides, i es sancioni als promotors i executors de les obres, per devastar amb total impunitat el domini públic hidràulic i l’ecosistema associat, per no tenir autorització per fer-hi cap mena d’actuació, i per contaminar la riera de Canaletes i un aqüífer protegit amb aigües negres per una deficient i malmesa xarxa de sanejament.

divendres, 23 de març del 2007

El torrent de Canaletes i la font del Llorer arrasats per les obres de Modificació dels revolts de l’Avinguda Can Formiga

Les excavadores han arrasat el torrent i la Font del Llorer


ADAPA denuncia les obres a l'Agència Catalana de l'Aigua i a la Direcció General del Medi Natural.

L'Ajuntament de Cabrera d'Anoia ha començat recentment les obres d’arranjament dels revolts del vial que comunica el nucli de Canaletes amb la urbanització de Can Ros, el primer dels quals està a pocs metres al marge dret del Torrent de Canaletes, a continuació del viaducte que travessa aquest torrent, i per sobre mateix de la Font del Llorer. Aquestes obres estan aniquilant i arrasant tot l’ecosistema associat, devastant el paisatge intrínsec del lloc, i destruint un patrimoni ambiental, tradicional i cultural de tots els ciutadans de Cabrera d’Anoia, i de la Comarca.

El projecte de Modificació dels revolts de l’Avinguda Can Formiga, va ser aprovat inicialment pel Ple de l’Ajuntament de Cabrera d’Igualada de 31 d’octubre de 2003 tot i que l’aprovació definitiva no es va fer fins a finals de 2005 i de l’execució s’encarrega el Consell Comarcal de l’Anoia. La primera actuació va ser l’estessada de la vegetació totalment indiscriminada que va afectar no únicament la vegetació del marge del vial (bosc de pi blanc majoritàriament) que s’ha d’eixamplar per corregir l’excessiu tancament de la corba, sinó també tota la vegetació de ribera del torrent just al voltant de la Font del Llorer. Incloent l’espectacular peu de Llorer que dóna nom a aquesta font. Bona part de les restes de la vegetació tallada es van esmicolar i es troben al llit del torrent.

Cal esmentar que ja existeix un precedent d’obres pocs anys enrera que van afectar molt negativament aquest mateix torrent, quan es va arranjar el viaducte que el travessa (pocs metres abans de la zona on ara es fan aquestes obres) i es va tallar indiscriminadament tota la vegetació de ribera aigües amunt de l’antic pont, deixant les restes de l’obra al llit del torrent que van ser arrossegades per pluges torrencials colmatant bona part dels toll existents aigües avall i destruint un ric ecosistema fluvial.

Amb les obres en marxa, no únicament perillava tot l’ecosistema fluvial aigües avall pels arrossegaments dels materials de l’obra que es puguessin abocar, sinó que l’existència de la mateixa font també estava en perill ja que les obres, i per tant el moviment de terres, es fan a sobre mateix de l'estructura de captació i magatzem d'aigua d’aquesta font.

No havent-n’hi prou amb aquesta destrossa, el passat 20 de març, ADAPA va poder constatar que les excavadores han arrasat literalment amb el torrent i pràcticament enterrada i destruïda la font del Llorer. El moviment de terres han colgat la Font i bona part estan a la llera mateix del torrent. De passada, les màquines han eixamplat la llera de la riera, que ara sembla una pista forestal, i s'han carregat els pocs restes de vegetació de ribera que havien sobreviscut a l'estessada de la setmana anterior. La gran quantitat de terres dipositades a la llera de ben segur que seran arrossegades per les primeres pluges torrencials i colmataran els tolls i basses aigües avall del torrent, destruint un cop més tot l'ecosistema fluvial per molt protegit que estigui.

D’altra banda, aquesta obra ha deixat al descobert l’abocament d'aigües residuals del nucli urbà de Canaletes que s'aboquen directament a la llera de la riera sense cap tractament provocant males olors, insectes i contaminació de l'aigua de la riera que pocs metres aigües avall està inclosa dins el nou espai protegit Valls de l'Anoia que forma part de la Xarxa Natura 2.000.

Per tot plegat, ADAPA ha demanat a l'ACA i a la Direcció General del Medi Natural que ATURIN les obres de forma IMMEDIATA mentre no es restauri tot l’ecosistema arrasat, i es sancioni als promotors i executors de les obres, per destruir amb total impunitat el domini públic hidràulic i l’ecosistema associat, per no tenir autorització per fer-hi cap mena d’actuació, i per contaminar la riera de Canaletes i un aqüífer protegit amb aigües negres per una deficient i malmesa xarxa de sanejament.