diumenge, 29 d’abril del 2007

El Desenvolupament Sostenible i les obres aturades a Cabrera d’Anoia

Perquè el desenvolupament de la nostra societat sigui sostenible i això sigui una realitat al món, hem de començar a fer-ho possible a les nostres actuacions més properes: "pensem globalment per actuar localment".

La necessitat d’eixamplar un vial, per molt important que sigui per a la comunicació entre diferents nuclis d’un poble, no pot ser cap excusa per malmetre el patrimoni natural i històric que ens pertany a tothom. Malament ho tindríem si en ple segle XXI no trobem solucions per evitar la destrossa que s’ha fet a la Font del Llorer i el torrent de Canaletes. I més a un municipi amb un entorn natural privilegiat com Cabrera on el 77% del terme està inclòs a l’espai natural protegit Valls de l’Anoia de la Xarxa Natura 2.000 i bona part del territori s’assenta sobre l’aqüífer protegit de Carme – Capellades.

El fet que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) hagi paralitzat aquestes obres i iniciat un expedient sancionador evidencia que les coses no s’han fet bé i dóna la raó als veïns que van donar l’alerta a ADAPA.

Una font no és només un forat per on brolla l’aigua i un torrent no és només un lloc per on baixa aigua i prou. L’entorn natural que ara s’ha malmès ha trigat segles en formar-se i està format per una rica comunitat vegetal i animal amb valors naturals que cal preservar. Una clar exemple era el llorer centenari que donava ombra a la font. És evident que tots necessitem més educació ambiental per conèixer i per saber apreciar aquesta valors naturals que formen part de l’entorn on vivim nosaltres i també viuran les generacions futures: els deixarem una font totalment artificial, enjardinada i il·luminada ? I un torrent desnaturalitzat on a dia d’avui continuen els abocaments d’aigües residuals ?

L’Ajuntament i el Consell Comarcal són clarament culpables d’ignorar aquest valors naturals i de manca de respecte tant a l’hora d’aprovar un projecte d’obres així com a l’hora d’executar-lo sense els permisos preceptius. Els que argumenten la necessitat d’una millora dels accessos a Can Ros no poden ignorar aquests valors naturals i justificar unes obres tal com s’han fet.
Hem de confiar que l’ACA vetllarà perquè el dany fet es repari, recuperant l’entorn natural de la font i del torrent i posant solució a l’abocament d’aigües residuals sense depurar. Cal que s’incloguin mesures ambientals correctores que no es quedin en la plantació d’una arbrets desvinculats de la comunitat natural que envoltava la font i que per sort, en part, sobreviu aigües avall del torrent, de manera que aquest lloc no es converteixi en una mena de parc enjardinat i amb una il·luminació antinatural, que a més es contradiu amb les normatives de regulació de la contaminació lumínica i les necessitats d’estalvi energètic.

dimarts, 17 d’abril del 2007

L'Agència Catalana de l'Aigua ordena la paralització de les obres del torrent de Canaletes a Cabrera d'Anoia

La Font del Llorer salvatgement destruida


S'ha iniciat un expedient sancionador contra el Consell Comarcal de l'Anoia que és qui executava les obres.

Les obres d’arranjament d'un revolt del vial que comunica el nucli de Canaletes amb la urbanització de Can Ros, a pocs metres al marge dret del Torrent de Canaletes, i per sobre mateix de la ara ja destruida Font del Llorer, han estat aturades per l'Agència Catalana de l'Aigua a rel de la denúncia presentada per ADAPA. Aquestes obres han aniquilat i arrasat tot l’ecosistema associat al torrent i a la font, devastant el paisatge intrínsec del lloc, i destruint un patrimoni ambiental, tradicional i cultural de tots els ciutadans de Cabrera d’Anoia, i de la Comarca.

Segons ha manifestat l'Agència Catalana de l'Aigua a ADAPA, "en relació a les obres efectuades al torrent de Canaletes, afectant també a la font del Llorer, us informem que el Departament d'Inspecció de l'Agència Catalana de l'Aigua ha realitzat dues inspeccions a la zona. Com a resultat d'aquestes visites, en data 30/03/07 s'ha obert un expedient sancionador contra el Consell Comarcal de l'Anoia, en el qual s'ordena la paralització de les obres i que ara es troba en el seu tràmit d'instrucció".

Segons ha pogut constatar ADAPA, les obres estan aparentment aturades des de fa uns quants dies, tot i que dilluns les màquines van tornar a feinejar per treure fang del llit de la riera. També han "redescobert" el que queda de la Font del Llorer (només en queda el broc i la tapa de registre), desfent part de la darrera actuació de les obres que havia estat la col·locació d'uns enormes blocs de pedra per subjectar tota la paret que havien arribat a tapar tota la font.
Malauradament, la devastació ha estat tal que ha arrasat amb la vegetació del marge del vial (bosc de pi blanc majoritàriament) i també amb tota la vegetació de ribera del torrent just al voltant de la Font del Llorer, incloent-hi l’espectacular peu de Llorer que donava nom a aquesta font, i de la qual prácticament no en queda res.

Per altra part segueixen els abocaments d'aigües residuals del nucli urbà de Canaletes directament a la llera de la riera sense cap tractament provocant males olors, insectes i contaminació de l'aigua de la riera que pocs metres aigües avall està inclosa dins el nou espai protegit Valls de l'Anoia que forma part de la Xarxa Natura 2.000. Ara s'entollen en els bassalts creats per les obres.

Per ADAPA l'Agència Catalana de l'Aigua ha fet el que havia de fer, i espera que l'expedient sancionador es conclogui amb una sanció econòmica exemplar als promotors (Ajuntament i Consell Comarcal) i sobretot amb l'exigència de restaurar tot l’ecosistema arrasat, a reconstruir la font del Llorer destruida, i a que es canalitzi les aigües residuals del nucli de Canaletes tal com la legislació vigent exigeix i per evitar que es segueixi contaminitat la riera de Canaletes, les Valls de l'Anoia de la Xarxa Natura 2000 i l'aqüífer Carme-Capellades.

ADAPA espera que les obres no es reemprenguin fins que no es modifiqui el projecte d'arranjament del vial, de manera que s'inclogui la restauració del dany causat amb les partides pressupostàries corresponents que permetin "pagar" la recuperació de tot el patrimoni natural malmès.