diumenge, 24 de juny del 2007

L'Agència Catalana de l'Aigua ordena clausurar un pou a Aigua de Rigat, S.A.

La il·legalitat d'aquest pou va ser denunciada per ADAPA el maig de 2005.


Segons ha resolt l'Agència Catalana de l'Aigua, l'empresa Aigua de Rigat, S.A. ha de clausurar el pou que va construir de forma il·legal l'abril de 2005 i que va ser denunciat per ADAPA el maig del mateix any. Aquest pou, anomenat de Cal Cubé 2, accentua greument la sobreexplotació de l'aqüífer Carme-Capellades i l'odre de la seva clausura suposa un pas important per frenar d'arrel la impunitat amb què s'actuava a l'àrea de l'aqüífer.

Aigua de Rigat havia sol·licitat la concessió d'aquest pou, fet sense cap tipus d'autorització prèvia de l'ACA, per garantir el subministrament "en cas d'emergència" a la població que ella dona servei, encara que això fos en detriment del subministrament habitual a d'altres poblacions alienes al seu "negoci".

Segons manifesta l'ACA en la seva resolució, "la situació de sobreexplotació de I'aquífer del qual es vol captar I'aigua és tan greu que no es poden atorgar concessions per a la previsió de casos d'emergéncia; en cas que aquests suposits es materialitzessin, ja s'habilitarien mesures alternatives per fer-hi front, pero no es pot habilitar una mesura de precaució amb la conseguent afectació greu del domini public hidraulic.
Aquesta Administració té entre els seus objectius protegir i vetllar per la integritat del domini públic hidraulic, precisament, entre d'altres motius, per no patir situacions de desabastament a la població; per aquest motiu ha d'establir criteris de repartiment racional del recurs. En el decurs de I'expedient, en cap cas I'interessat ha acreditat amb dades objectives la insuficiencia dels recursos pera I'abastament de la població.
Cal indicar que, amb caracter previ a actuacions en domini públic hidraulic, cal demanar I'autorització preceptiva a aquesta Agencia i dur a terme aquestes actuacions, si I'ACA com a garant del domini públic hidraulic ho considera procedent, d'acord amb les condicions que s'imposin."
Per això l'Agència Catalana de l'Aigua resol : primer, "denegar la concessió d'aigues sol licitada per Aigua de Rigat, SA", i en segon lloc, "ordenar que es retiri la maquinaria d'elevació del pou de Cal Cubé-2 i que es presenti, en el terrnini de 15 dies, una proposta de clausura".

ADAPA valora molt positivament aquesta resolució de l'Agència Catalana de l'Aigua perquè suposa un punt d'inflexió en la tendència del "campi qui pugui" que hi havia fins ara a l'aqüífer Carme-Capellades. No obstant, no cal pas oblidar que només és una resolució "sobre el paper". Caldrà comprobar si s'executa i quan es triga en fer-ho. Mentrestant, la sobreexplotació de l'aqüífer Carme-Capellades segueix augmentant. ADAPA, no obstant, lamenta la lentitud amb que s'ha trigat a resoldre aquest cas : 2 anys són excessius vista la greu situació de l'aqüífer. Caldrà veure quan es triga a executar la resolució.

Breu cronolgia dels fets :
  • 05-05-2005 : ADAPA presenta escrit de denúncia contra Aigua de Rigat, S.A., en la que es posava en coneixement de l'ACA unes actuacions il·legals d'aquesta empresa per augmentar el cabal de subministrament a la zona dels pous de Cal Cubé.
  • 26-05-2005 : ADAPA informa al Director de l'ACA que els fets denunciats els relacionem amb un concurs mitjançant el qual l'Ajuntament d'Odena atorga a l'empresa Aigües de Rigat la concessió del subministrament d'aigua al municipi.
  • 06-10-2005 : ADAPA reclama per escrit a l'ACA (carta dirigida al Director de l'ACA) resposta als dos anteriors escrits.
  • 13-10-2006 : ADAPA en reuneix amb l'ACA per parlar tots els temes "pendents". Entre ells el cas de la denúncia i escrits contra Aigua de Rigat que no s'havien respost. Cap dels presents, de l'ACA, tenia constància dels escrits presentats, i per "adobar-ho" tampoc trobaven cap document en el registre. Els hi vàrem donar còpia de tots els documents "perduts" degudament registrats.
  • 25-01-2007 : ADAPA reb una notificació de l'ACA en la que se'ns informava, com a part interessada, que s'obria el "tràmit d'audiència" referent a l'expedient de sol·licitud de concessió d'un aprofitament d'aigües subterrànies complementari del pou de Cal Cubé de l'empresa Aigües de Rigat, S.A., incloent-hi una proposta de l'ACA en la que s'informava desfavorablement sobre la concessió sol·licitada.
  • 09-02-2007 : ADAPA presenta un escrit amb 2 al·legacions : la primera per demanar que es sancioni amb tres multes a Aigües de Rigat i una multa a l'empresa que va perforar el pou, i la segona per demanar que es segelli en nou pou il·legal.
  • 18-06-2007 : ADAPA reb la resolució de l'ACA denegant la concessió i ordenant la clausura del pou.
En resum, que les actuacions il·legals que va denunciar ADAPA fa dos anys ha donat com a resultat una resolució de l'ACA denegant la concessió del pou tot ordenant-ne la seva clausura. Malgrat tot, el nou pou encara està en ple funcionament, la qual cosa no només fa que corroborar la impunitat amb què fins ara actuava Aigua de Rigat, S.A., exercint la política dels "fets consumats" amb l'excusa que està abastint a població (a una part).

Finalment només indicar que, al parer d'ADAPA, la clausura d'aquest pou no suposarà cap situació de precarietat pels clients d'Aigua de Rigat, perquè és del tot innecessari el subministrament des d'aquest pou i fins i tot de l'altre exitent a Cal Cubé, perquè dita empresa té suficient cabal concedit com per garantir el subministrament al doble de la població i indústria que actualment està abastint.

Si es pren de referència la dotació orientativa per habitant i dia de 200 litres, incloent-hi les pèrdues de xarxa, que estableix la Disposició addicional primera (Dotacions màximes) de l’EDICTE de 28 de desembre de 2006, pel qual es dóna publicitat a l’Acord d’11 de desembre de 2006 del Consell d’Administració de l’Agència Catalana de l’Aigua, pel qual s’aprova el Pla d’ordenació d’extraccions de l’aqüífer Carme-Capellades, i tenint en compte que, només per les captacions que disposa a l’aqüífer (sense comptar les externes ni els dos pous de Cal Cubé), l’empresa Aigua de Rigat, S.A. te un cabal concedit per aproximadament 9 milions de metres cúbics a l’any, es pot concloure que pot abastir sobradament els 50.000 habitants i indústries que la mateixa empresa afirma que serveix, car amb la dotació orientativa fixada en el POE només en necessita encara no 3’7 milions, i si fem la suposició que en necessita 3 milions més per abastir les indústries, fan gairebé 7 milions, amb la qual cosa encara sobren dos milions de metres cúbics cada any.

Si a més tenim en compte que l’empresa Aigua de Rigat, S.A. disposa de 5 captacions situades fora de l’àmbit de l’aqüífer, i que no és l’única empresa que subministra aigua a la zona, perquè també ho fa Aigües d’Artés, S.L., es pot afirmar rotundament que la Conca d’Òdena és la zona de Catalunya que més garantit té el subministrament d’aigua en qualsevol moment, car es disposa d’un cabal concedit que dobla el que realment necessita. No es pot arribar a cap altra conclusió si no és que l’empresa Aigua de Rigat, S.A. tingui una xarxa molt antiquada que tingui moltes, però que moltes pèrdues, i/o que estigui donant un ús no autoritzat a part de la seva concessió d’abastament a la població i indústries, subministrant aigua per usos agrícoles, de reg o ramaders. Si es donés qualsevol de les dues circumstàncies, aquestes no es resolen fent un nou pou, sinó modernitzant la xarxa i no fent usos no autoritzats.

ADAPA seguirà amatent per veure com evoluciona el cas.