La semana passada, ADAPA va mantenir una reunió amb el nou Alcalde de Cabrera d'Igualada i l'Aparellador Municipal per parlar de les obres que han afectat el torrent de Canaletes i la Font del Llorer, en el transcurs de la qual el nou Alcalde va confirmar que ha paralitzat les obres d'acord amb el requeriment de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Mitjançant un escrit, així ho ha sol·licitat formalment al Consell Comarcal de l'Anoia que és qui executa les obres i a l'ACA. Aquesta paralització només afecta al tram de les obres que han destruit la Font del Llorer i malmès el Torrent de Canaletes, ja que l'altre tram, al revolt del vial més proper a Can Formiga, no té cap afectació directa a la riera.
Per altra part, l'Aparellador municipal va confirmar que el projecte existent no s’adequa al que s’està duent a terme a l’actualitat, per la qual cosa, a partir d'ara, ell mateix s'encarregarà del projecte d'aquestes obres com a tècnic municipal competent, i a més va confirmar que s'elaboraria un projecte de restauració de la Font del Llorer i el Torrent de Canaletes, devastats per les obres fetes fins ara.
ADAPA destaca la voluntat del nou cosistori en que tant els veïns com la nostra Associació participin en tot el procés, i es valora positivament que s'hagin paralitzat les obres poc més d'una setmana després de constituir-se el nou Ajuntament.
Aquesta reunió també va servir perquè ADAPA presentés els criteris que s'haurien de seguir en la restauració d'aquest espai :
- El projecte de restauració l'hauria de fer una empresa especialitzada en aquests tipus de treballs, que utilitzi criteris de restauració d'espais fluvials que estiguin d'acord amb els que proposa l'ACA.
- L'objectiu final ha de ser el retorn a l'estat natural d'aquest espai i que es converteixi en un parc públic.
- La replantació s'hauria de fer sempre amb espècies autòctones, incloent entre d'altres, algun peu de llorer que substituís a l'exemplar centenari destruit.
- Estudiar una solució per reduir l'impacte del mur de roques aixecat al marge dret de la riera (per exemple amb vegetació enfiladissa o penjant d'espècies autòctones com l'heura etc.).
- Replantejar la il·luminació prevista inicialment al projecte, reduint al màxim la il·luminació artificial a la zona de la font i del torrent, i d'acord sempre amb la normativa de prevenció de la contaminació lumínica.
- Incloure la participació ciutadana (voluntaris, entitats, escolars, ADF...) en alguna fase del projecte de restauració (per exemple plantada popular, neteja de marges ...).
- Cal també, estudiar mesures de control de l'accés rodat a la llera del torrent i a la font, lligat a la recuperació de la llera original del torrent.
- Incloure 2 anys de manteniment de l'espai en el projecte de restauració (reg, manteniment d'escocells, desbrossades manuals selectives de la vegetació ...).
- Recuperar el banc de pedra al voltant de la font i evitar mobiliari tipus parc o jardinet.
- Incloure proteccions pel vehicles i pel pas de vianants al marge del tram de vial asfaltat, es va proposar que fossin de fusta al menys en el cas de les tanques protectores pel vianants.
- Incloure senyalització (també es va proposar que fos de fusta) de l'espai i del projecte de restauració que incloguin el nom de la font i del torrent, la prohibició d'abocament de residus, així com informació de l'espai protegit Valls de l'Anoia que comença pocs metres aigües avall.
- Retirar les terres abocades directament a la llera per evitar arrossegaments amb les pluges torrencials de la tardor que puguin afectar les basses de l'espai natural aigües avall, utilitzant maquinària adequada que respecti la vegetació dels marges i retorni a al llera del torrent un perfil més natural.
- Netejar el marge dret del torrent afectat per l'abocament de terres respectant al màxim la vegetació de ribera existent i estudiar algun tipus de protecció per evitar l'abocament de residus o terres des el camí d'accés actual a la llera del torrent i la font (per exemple cordó de terres, tanca de fusta protectora ...).
- Retirar les terres procedents d'aquestes obres acumulades a un terreny proper, també al marge dret del torrent aigües amunt.
- Estudiar especialment la perllongació de la canonada que aboca aigües residuals urbanes a la llera: l'ACA va proposar 50 m però s'hauria d'estudiar detalladament perquè no afectés negativament a la dinàmica de l'aigua al torrent que s'infiltra per sota la riera i que actualment permet una depuració natural d'aquestes aigües residuals; també caldrà extremar les precaucions per no afectar negativament a la llera o a la vegetació dels marges amb les obres per a l'allargament d'aquesta canonada.
- Arranjar la part de canonada malmesa per les obres al davant de la font i retirar els pegots de formigó de la llera al voltant de l'actual final de la canonada.
- Cal estudiar la possibilitat de demanar a l'Agència Catalana de l'Aigua l'avançament dels terminis previstos per a la construcció d'una depuradora d'aigües residuals (EDAR) a aquest torrent, prevista al PSARU 2005 per a l'escenari 2009-2014.
Pel que fa al finançament d'aquest projecte de restauració, ADAPA va informar de la possibilitat que l'Ajuntament sol·liciti una subvenció a l'ACA dins la convocatòria, actualment vigent, de subvencions per a la realització d'actuacions de gestió, conservació i recuperació d'espais fluvials (resolució MAH/1710/2007, amb termini de presentació de sol·licituds d'1 d'octubre de 2007) adreçada a ens locals amb col·laboració d'entitats ambientals. Es va informar de la possibilitat d'establir un acord amb l'entitat Habitats que ja té projectes similars a d'altres espais fluvials a Catalunya dins el Projecte Rius (al qual també s'ha sumat aquest any aquest tram del torrent de Canaletes).
El nou Alcalde de Cabrera d'Anoia es va comprometre a fer difusió de tot aquest assumpte i va reiterar la predisposició de l'Ajuntament a comptar amb la col·laboració d'ADAPA en la resolució del problema, així com del Ple Municipal i del veïnat.
Cal recordar que aquestes obres d’arranjament del vial que comunica el nucli de Canaletes amb la urbanització de Can Ros, a pocs metres al marge dret del Torrent de Canaletes, i per sobre mateix de la destruida Font del Llorer, van ser aturades per l'Agència Catalana de l'Aigua a rel d'una denúncia presentada per ADAPA. I també, que van ser autoritzades per l'anterior equip de govern de l'Ajuntament de Cabrera d'Anoia, i que amb la seva connivència es va aniquilar i arrasar tot l’ecosistema associat al torrent i a la font, devastant el paisatge intrínsec del lloc, i destruint un patrimoni ambiental, tradicional i cultural de tots els ciutadans de Cabrera d’Anoia, i de la Comarca.
Tal com ADAPA ha manifestat altes cops, la necessitat d’eixamplar un vial, per molt important que sigui per a la comunicació entre diferents nuclis d’un poble, no pot ser cap excusa per malmetre el patrimoni natural i històric que pertany a tothom. Malament ho tindríem si en ple segle XXI no trobem solucions per evitar la destrossa que s’ha fet a la Font del Llorer i el torrent de Canaletes. I més en un municipi amb un entorn natural privilegiat com Cabrera d'Anoia, on el 77% del terme està inclòs a l’espai natural protegit Valls de l’Anoia de la Xarxa Natura 2.000 i bona part del territori s’assenta sobre l’aqüífer protegit Carme–Capellades.
ADAPA seguirà amatent per veure com evoluciona el cas, tot considerant que el camí emprès és de moment correcte.