dilluns, 30 de juny del 2008

L'Ajuntament d'Òdena desestima incorporar mesures d'estalvi i reutilització de l'aigua a les noves urbanitzacions

ADAPA ha presentat un recurs de reposició contra l'acord del Ple de l'Ajuntament del passat 13 de maig.

El passat divendres 27 de juny, ADAPA va interposar un Recurs Potestatiu de Reposició contra l'acord del Ple de l'Ajuntament d'Odena en la sessió celebrada el dia 13 de maig de 2008, en el que es va aprovar definitivament l'estudi relatiu a les necessitats d'infraestructures d'abastament d'aigua i sanejament a la zona del Pla de la Masia, i es van desestimar TOTES les al·legacions que ADAPA havia presentat el 8 d'abril.

En l'informe jurídic inclòs en l'acord del Ple del 13 de maig, s'argumenta en relació amb l'estudi d'infraestructures d'abastement d'aigua, que "la finalitat del document …/… no és altra que la d'establir la valoració de les infraestructures previstes, per tal de determinar les garanties exigibles als sectors pendents de desenvolupament …/… sense que li sigui exigible el grau de detall d'un projecte d'urbanització", o dit d'una altra forma, l'Ajuntament d'Òdena accepta que no es valorin els costos addicionals que costaria incloure sistemes d'estalvi i reutilització, xarxes separatives d'aigües pluvials, xarxes per a la reutilizació d'aigües depurades etc. , demanades per ADAPA, per tal que la valoració econòmica final no sigui més alta que l'obtinguda en l'informe actual.

En una valoració econòmica, tot i que efectivament no cal entrar en el detall d'un projecte, si que cal que es tinguin en compte totes les infraestructures necessàries, en aquest cas, per l'abastment d'aigua i sanejament, perquè si no s'incorre en l'error de valorar uns costos molt per sota del que finalment seran els reals quan en el projecte definitiu es vulguin incorporar aspectes que no s'han tingut en compte prèviament.

S'és conscient que totes les actuacions proposades per ADAPA suposen un cost addicional en l'execució final de les mateixes, però cal tenir molt present, que a curt-mitjà termini suposen un gran estalvi tant en el consum real d'aigua, així com un estalvi econòmic per l'usuari final, el qual podria disposar de dos subministres, un d'aigua d'ús de boca, i un altre d'aigua recuperada (pluvial, depurada, reutilitzada, etc.) per a infinitat d'usos en els que no cal aigua de boca.

  • Si en l'estudi aprovat no s'ha valorat adequadament les necessitats d'abastament i sanejament (és a dir, s'han obviat les mesures d'estalvi i reutilització) quines són les garanties que s'exigiran als sectors pendents de desenvolupament ?
  • No estaran molt per sota de les que realment serien si s'haguessin inclòs les mesures proposades per ADAPA ?
  • Com poden aquests sectors pendents de desenvolupament garantir davant l'administració uns aspectes que no s'han valorat degudament ?
  • Com pensa repercutir l'Ajuntament els costos addicionals de les mesures proposades per ADAPA, si finalment les fa incloure en els projectes urbanístics concrets ?

    En definitiva, si l'estudi aprovat pel Ple només serveix per determinar les garanties exigibles als sectors pendents de desenvolupament, és evident, que l'Ajuntament d'Òdena només exigirà a dits sectors que NO estalviïn ni reutilitzin aigua, perquè serà del tot impossible que unes garanties exigides a partir de l'actual estudi d'infraestructures, que no estan pensades per l'estalvi i la reutilització, puguin servir per finançar unes altres infraestructures que SÍ incloguin mesures d'estalvi i reutilització. Perquè 2 i 2 fan quatre, i no vuit.

    Amb la resposta donada per l'Ajuntament d'Òdena creiem que ha perdut una oportunitat molt important per ser pioner i de pilotar un procés necessari i ineludible d'implantació de criteris de sostenibilitat en la gestió de l'aigua.

    Malgrat tot, encara pot esmenar-ho estimant el recurs presentat per ADAPA, estimant les al·legacions que es van presentar en el seu moment, i manant refer l'estudi d'infraestructures aprovat el passat 13 de maig, i exigint al final unes garanties ajustades a les mesures d'estalvi i reutilització als sectors pendents de desenvolupament.

    Cal recordar que dit estudi no és res mes que una anàlisi i valoració tècnica i econòmica per a la creació d'una xarxa de distribució d'aigua "de boca" i d'una xarxa de sanejament (clavegueram) per evacuar tota aquesta aigua consumida prevista, sense incloure cap tipus de mesura per a l'estalvi i reutilització de l'aigua. Es preveu la construcció d'un nou dipòsit (de 2000 m3) que seria abastit des del ja existent de les Comes d'Igualada, a partir del qual es crearia una única xarxa de distribució. Tot plegat pretén garantir un subministrament de 810 m3/dia, o el que és el mateix un consum anual de més de 295.000 m3 amb aigua des del sobreexplotat aqüífer Carme-Capellades.

    Així mateix, dit estudi està elaborat a partir de criteris que no contemplen en cap cas les directrius i requisits que emanen de la nova cultura de l'aigua, i que cada cop és més necessari que es tinguin en compte i aplicar vista la situació actual de sequera (que cada vegada serà més recurrent degut al canvi climàtic), i la sobreexplotació creixent de l'aqüífer Carme-Capellades (únic punt d'abastament actual de la Comarca.

    Altra cop, ADAPA espera i desitja que l'Ajuntament d'Òdena sigui sensible a la problemàtica de l'aigua existent a la Comarca i al país, i faci reelaborar l'estudi amb una visió sostenible i adequada a la cada cop més crua realitat de manca d'aigua.

    dimarts, 3 de juny del 2008

    S'ensorra el "mur de la vergonya" de Cabrera d'Anoia

    "mur de la vegonya", dilluns 2 de juny de 2008


    Aquesta ensulsida mostra la importància del llorer centenari i de la resta del bosc de ribera que es va destruir.

    Poques vegades la natura ens fa veure tant clarament la petitesa dels homes, que no podem fer el que ens doni la gana sense patir les conseqüències, i que és ella la que té la paella pel mànec en aquest món.

    Dilluns cap a les 2 de la tarda una esllavissada va acabar amb bona part del tristament conegut ja com "mur de la vergonya" de Canaletes, pocs mesos després de que quedés enllestit. Ara es veu la raó de ser dels arbres centenaris, com el llorer de la Font del mateix nom i la resta d'arbres de ribera que es van tallar per fer una obra del tot absurda i a corre-cuita just abans de les passades eleccions municipals que ha malmès irreparablement l'entorn natural del Torrent de Canaletes. Aquest arbres eren els que d'una forma natural fermaven la llera del torrent i garantien la solidesa del mur natural, cosa que no han aconseguit, com malauradament s'ha comprovat, pedres de dues tones cadascuna sobreposades artificialment, que s'han ensulsit amb les pluges de maig.

    Esperem que aquesta vegada l'Ajuntament s'enrecordi de demanar les autoritzacions pertinents, la manca de les quals va motivar l'aturada de les obres durant mesos per part de l'Agència Catalana de l'Aigua (originada per la denúncia que ADAPA va presentar), i que l'arranjament no malmeti encara més el torrent i el que queda de la font.

    ADAPA ha comunicat aquests fets a l'Agència Catalana de l'Aigua, la qual ha assegurat que enviarien un inspector per aixecar acta dels fets, i que trametrien un requeriment formal a l'Ajuntament perquè solucioni la desfeta.

    Les casualitats de la vida fan que l'actual Alcalde, fill de l'Alcalde que va iniciar aquest projecte (actual regidor d'Urbanisme) no defugi la responsabilitat d'esmenar el que va començar el seu pare: el futur en mans de les noves generacions. Podem ser optimistes ? Haurem d'estar atents, per si de cas...

    Cal recordar que el projecte de Modificació dels revolts de l'Avinguda Can Formiga, va ser aprovat inicialment pel Ple de l'Ajuntament de Cabrera d'Igualada de 31 d'octubre de 2003 tot i que l'aprovació definitiva no es va fer fins a finals de 2005, i que l'execució se'n va encarregar el Consell Comarcal de l'Anoia. La primera "actuació" va ser l'estessada de la vegetació totalment indiscriminada que va afectar no únicament la vegetació del marge del vial (bosc de pi blanc majoritàriament) que es va eixamplar per corregir l'excessiu tancament de la corba, sinó també tota la vegetació de ribera del torrent just al voltant de la Font del Llorer. Incloent l'espectacular peu de Llorer que donava nom a aquesta font.

    Tant de la destrucció del torrent de Canaletes i la Font del Llorer, com de la recent ensulsida del "mur de la vergonya" se n'ha fet ressò l'entitat ecologista GREENPEACE a la seva pàgina web, recollint la denúncia que en el seu moment va presentar ADAPA així com el recent resultat dels fets denunciats.

    Podeu visitar les dues fotodenuncies al mapa general accedint a la següent direcció web: <http://fotodenuncia.greenpeace.es/index.php?filter=y&lat=41.4753065&lon=1.705284118&zoom=15&view=map>