El passat divendres 27 de juny, ADAPA va interposar un Recurs Potestatiu de Reposició contra l'acord del Ple de l'Ajuntament d'Odena en la sessió celebrada el dia 13 de maig de 2008, en el que es va aprovar definitivament l'estudi relatiu a les necessitats d'infraestructures d'abastament d'aigua i sanejament a la zona del Pla de la Masia, i es van desestimar TOTES les al·legacions que ADAPA havia presentat el 8 d'abril.
En l'informe jurídic inclòs en l'acord del Ple del 13 de maig, s'argumenta en relació amb l'estudi d'infraestructures d'abastement d'aigua, que "la finalitat del document …/… no és altra que la d'establir la valoració de les infraestructures previstes, per tal de determinar les garanties exigibles als sectors pendents de desenvolupament …/… sense que li sigui exigible el grau de detall d'un projecte d'urbanització", o dit d'una altra forma, l'Ajuntament d'Òdena accepta que no es valorin els costos addicionals que costaria incloure sistemes d'estalvi i reutilització, xarxes separatives d'aigües pluvials, xarxes per a la reutilizació d'aigües depurades etc. , demanades per ADAPA, per tal que la valoració econòmica final no sigui més alta que l'obtinguda en l'informe actual.
En una valoració econòmica, tot i que efectivament no cal entrar en el detall d'un projecte, si que cal que es tinguin en compte totes les infraestructures necessàries, en aquest cas, per l'abastment d'aigua i sanejament, perquè si no s'incorre en l'error de valorar uns costos molt per sota del que finalment seran els reals quan en el projecte definitiu es vulguin incorporar aspectes que no s'han tingut en compte prèviament.
S'és conscient que totes les actuacions proposades per ADAPA suposen un cost addicional en l'execució final de les mateixes, però cal tenir molt present, que a curt-mitjà termini suposen un gran estalvi tant en el consum real d'aigua, així com un estalvi econòmic per l'usuari final, el qual podria disposar de dos subministres, un d'aigua d'ús de boca, i un altre d'aigua recuperada (pluvial, depurada, reutilitzada, etc.) per a infinitat d'usos en els que no cal aigua de boca.
- Si en l'estudi aprovat no s'ha valorat adequadament les necessitats d'abastament i sanejament (és a dir, s'han obviat les mesures d'estalvi i reutilització) quines són les garanties que s'exigiran als sectors pendents de desenvolupament ?
- No estaran molt per sota de les que realment serien si s'haguessin inclòs les mesures proposades per ADAPA ?
- Com poden aquests sectors pendents de desenvolupament garantir davant l'administració uns aspectes que no s'han valorat degudament ?
- Com pensa repercutir l'Ajuntament els costos addicionals de les mesures proposades per ADAPA, si finalment les fa incloure en els projectes urbanístics concrets ?
En definitiva, si l'estudi aprovat pel Ple només serveix per determinar les garanties exigibles als sectors pendents de desenvolupament, és evident, que l'Ajuntament d'Òdena només exigirà a dits sectors que NO estalviïn ni reutilitzin aigua, perquè serà del tot impossible que unes garanties exigides a partir de l'actual estudi d'infraestructures, que no estan pensades per l'estalvi i la reutilització, puguin servir per finançar unes altres infraestructures que SÍ incloguin mesures d'estalvi i reutilització. Perquè 2 i 2 fan quatre, i no vuit.
Amb la resposta donada per l'Ajuntament d'Òdena creiem que ha perdut una oportunitat molt important per ser pioner i de pilotar un procés necessari i ineludible d'implantació de criteris de sostenibilitat en la gestió de l'aigua.
Malgrat tot, encara pot esmenar-ho estimant el recurs presentat per ADAPA, estimant les al·legacions que es van presentar en el seu moment, i manant refer l'estudi d'infraestructures aprovat el passat 13 de maig, i exigint al final unes garanties ajustades a les mesures d'estalvi i reutilització als sectors pendents de desenvolupament.
Així mateix, dit estudi està elaborat a partir de criteris que no contemplen en cap cas les directrius i requisits que emanen de la nova cultura de l'aigua, i que cada cop és més necessari que es tinguin en compte i aplicar vista la situació actual de sequera (que cada vegada serà més recurrent degut al canvi climàtic), i la sobreexplotació creixent de l'aqüífer Carme-Capellades (únic punt d'abastament actual de la Comarca.
Altra cop, ADAPA espera i desitja que l'Ajuntament d'Òdena sigui sensible a la problemàtica de l'aigua existent a la Comarca i al país, i faci reelaborar l'estudi amb una visió sostenible i adequada a la cada cop més crua realitat de manca d'aigua.