diumenge, 14 de desembre del 2008

ADAPA demana es retiri el projecte d'arranjament del "mur de la vergonya" de Cabrera d'Anoia


Estat actual del "mur de la vergonya" de Cabrera d'Anoia


El projecte posat a exposició pública és totalment inútil, obsolet i desfasat per la finalitat prevista, essent inviable la seva aprovació i necessària la retirada, i cal l'elaboració d'un nou projecte molt més sostenible i respectuós amb l'entorn.

A mitjans de novembre, el Consell Comarcal de l'Anoia va posar a exposició pública un suposat projecte d'arrantjament de l'ensorrat "mur de la vergonya" de Cabrera d'Anoia mitjançant un anunci publicat al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona. ADAPA va poder constatar que en definitiva el que es pretenia amb el projecte era arreglar l'ensulsida de rocs que es va produir amb les pluges de la primavera, és a dir, només contempla l'arranjament d'una suposada petita part del mur.

El que no té en compte dit projecte és que amb les pluges d'aquesta tardor l'esfondrament del talús es va agreujar encara més fins al punt de fer intransitable bona part de l'ampliació del vial que va ser l'origen de tota l'obra, afectant novament el llit de la riera i també la font del Llorer, i per això ADAPA n'ha demanat la retirada.

Després de més d'un any i mig de començar les obres, el resultat és un vial tan estret com abans però més insegur, on s'ha de regular el pas dels vehicles mitjançant semàfors provisionals i subjectar els fanals amb cordes perquè no caiguin al torrent, que ha perdut el seu entorn natural i el seu llit s'ha colgat de pedres i terres, incloent la font del Llorer, afectant de retruc l'espai protegit de les Valls de l'Anoia. És a dir, estem igual que abans, però amb un entorn natural arrasat, un lloc emblemàtic destruït, una insensibilitat ambiental manifesta, un vial més insegur, i uns veïns "emprenyats" amb el Consell Comarcal i l'Ajuntament.

Evidentment, el projecte posat exposició pública no resolt cap ni un dels problemes originats per una obra mal pensada, gestionada i executada des del començament, i per això ADAPA reclama un projecte global d'arranjament del paratge, i no pas un pegat que no servirà per a res.

L'ensorrament del mur de pedres ha fet palesa la raó de ser dels arbres centenaris, com el llorer de la Font del mateix nom i la resta d'arbres de ribera que es van tallar per fer una obra del tot absurda i a corre-cuita just abans de les darreres eleccions municipals que va malmetre (desitgem que no irreparablement) l'entorn natural del Torrent de Canaletes. Aquests arbres eren els que d'una forma natural fermaven la llera del torrent i garantien la solidesa del mur natural, cosa que no han aconseguit, com malauradament s'ha comprovat, pedres de dues tones cadascuna sobreposades artificialment, que s'han ensulsit amb unes pluges del tot corrents.

Al parer d'ADAPA, la necessitat d'eixamplar un vial, per molt important que sigui per a la comunicació entre diferents nuclis d'un poble, no pot ser cap excusa per malmetre el patrimoni natural i històric que ens pertany a tothom. Malament ho tindríem si en ple segle XXI no trobem solucions per evitar la destrossa que s'ha fet a la Font del Llorer i el torrent de Canaletes. I més a un municipi amb un entorn natural privilegiat com Cabrera on el 77% del terme està inclòs a l'espai natural protegit Valls de l'Anoia de la Xarxa Natura 2.000 i bona part del territori s'assenta sobre l'aqüífer protegit de Carme – Capellades.

Una font no és només un forat per on brolla l'aigua i un torrent no és només un lloc per on baixa aigua i prou. L'entorn natural que es va malmetre ha trigat segles en formar-se i estava format per una rica comunitat vegetal i animal amb valors naturals que cal preservar. Una clar exemple era el llorer centenari que donava ombra a la font. És evident que tots necessitem més educació ambiental per conèixer i per saber apreciar aquesta valors naturals que formen part de l'entorn on vivim nosaltres i també viuran les generacions futures: els deixarem una font totalment artificial, enjardinada i il·luminada ? I un torrent desnaturalitzat on a dia d'avui continuen els abocaments d'aigües residuals ?

L'Ajuntament i el Consell Comarcal van ignorar aquests valors naturals tant a l'hora d'aprovar el projecte d'obres original així com a l'hora d'executar-lo sense els permisos preceptius de l'ACA.

Els que argumenten la necessitat d'una millora dels accessos a Can Ros no poden ignorar aquests valors naturals i justificar unes obres tal com s'han fet.

ADAPA considera que el Consell Comarcal de l'Anoia té una oportunitat única i immillorable d'esmena, preparant i executant un nou projecte del tot sostenible, que restauri l'entorn natural, que reconstrueixi un paratge emblemàtic de Cabrera d'Anoia, que afavoreixi el benestar social sense perdre sinó millorant el benestar ambiental.

De tot plegat, ADAPA evidentment conclou que el projecte posat a exposició pública ha de ser retirat per moltíssims motius, però en definitiva perquè en cap cas contempla una solució adequada a la situació d'enderroc actual del "mur d'escullera", molt més àmplia i greu del què es preveu en el projecte, la qual cosa el converteix en inútil i inadequat a la finalitat que suposadament li correspon.

dilluns, 8 de desembre del 2008

L'Agència Catalana de l'Aigua denega el pou de Ginoles a l'Ajuntament de Mediona

Perforació del pou del torrent de Ginoles el 27 i 28 de desembre de 2007

L'ACA deixa pendent de resoldre si caldrà segellar-lo o mantenir-lo només com a piezòmentre.

L'Associació per a la Defensa de l'Aigua del Penedès i l'Anoia (ADAPA) va rebre la setmana passada una Resolució de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) en la que es denegava la sol·licitud d'autorització de perforació d'un pou al sobreexplotat aqüífer Carme-Capellades feta per l'Ajuntament de Mediona, per tal d'utilitzar l'aigua per l'abastament d'emergència als nuclis de Can Verdaguer, Monterrey Park i Can Xamaio.

Aquesta resolució posa fi a la via administrativa a la sol·licitud de l'Ajuntament de Mediona de perforar un pou, que segons està establert per llei, encara no hauria d'estar fet (tots aquests tràmits haurien d'haver estat previs a la perforació), però que degut a la irresponsabilitat de l'Il·lustríssim Sr. Alcalde, i a la seva manera d'actuar prepotent i de superioritat, ja està fet d'una forma totalment il·legal al torrent de Ginoles.

Segons conclou l'ACA en la seva resolució "els nuclis de Monterrey i Can Xamaio, no tenen actualment problemes d'abastament i la captació principal de la xarxa operada per Aigües i Agrícola de Mediona es troba situada fora de la delimitació de l'aqüífer Carme-Capellades, a la xona de descàrrega, i en conseqüència NO es considera adient que es substitueixi l'abastament actual per un nou pou dins l'aqüífer".

En la mateixa resolució, sobre l'urbanització de Can Verdaguer, s'indica que "és l'unic nucli en el que hi ha problemes d'abastament en alguns períodes d'estiatge i vacacionals .../... Per fer front a aquest subministrament, l'alternativa idònia al nou pou consisteix subministrar l'aigua des de la xarxa de Sant Quintí de Mediona, la connexió a la qual ja existeix ...". Segons afirma l'ACA, aquesta solució permet evitar augmentar la pressió sobre l'aqüífer Carme-Capellades, i també la sobreexplotació a criteri d'ADAPA.

ADAPA manifesta tot el seu suport a la Resolució dictada per l'ACA i considera que l'actuació de l'Ajuntament de Mediona és totalment indigne i impròpia d'una administració pública.

Cal recordar que la perforació il·legal d'aquest pou es va fer entre el 27 i 28 de desembre de l'any passat, denunciada per ADAPA el mateix dia 28, i l'ACA en va ordenar la seva aturada el 31.

Només queda pendent de resoldre per part de l'ACA l'al·legació presentada per ADAPA en la que es demana el segellament del pou. Segons l'ACA, "quan es disposi de la informació obtinguda durant la perforació (que encara no ha estat tramesa per l'Ajuntament de Mediona), es valorarà la possibilitat d'utilitzar el pou com a punt de control. En cas de no ser així, aquest s'haurà de segellar seguint les prescripcions tècniques definides per l'ACA".

Vist com s'han desenvolupat els fets i sobretot el resultat final (denegant la sol·licitud de l'Ajuntament de Mediona), ADAPA demanarà a l'Agència Catalana de l'Aigua que, a rel de l'expedient sancionador obert sobre el cas, sancioni exemplarment a l'Ajuntament per les actuacions il·legals realitzades, més quan és reincident en aquestes actuacions (cal recordar el cas del pou d'abastament de les Cases Noves de Can Pardo, encara pendent de resolució).