diumenge, 28 de juny del 2009

Elucubracions sobre la Bassa, l’aqüífer, la xarxa Ter-Llobregat, el FEIL, i la FESTA MAJOR 2009



Aquest any, arribarem a l’estiu i tindrem la Bassa plena (això ens atrevim a afirmar-ho el mes de juny, quan escrivim aquest text) i ha estat gràcies a unes abundants pluges que hem tingut durant l’any. Però això no vol pas dir que els problemes de l’aigua estiguin resolts (les coses no s’arreglen mai soles) o que algú hagi fet la seva feina (l’Agència Catalana de l’Aigua --l’ACA-- segueix tenint "altres prioritats") o que els "sobreexplotadors" hagin deixat de ser-ho (segueixen traient tanta aigua com poden, volen i més). Això vol dir que "hem tingut sort" i que la natura ens ha obsequiat amb un any plujós que ha fet pujar el nivell freàtic de l’aqüífer, la qual cosa ens ha permès gaudir d’una Bassa ufanosa com feia alguns anys que no vèiem.

Diem tot això perquè les coses estan igual que fa anys, és a dir, ningú no ha mogut ni un dit per frenar la sobreexplotació de l’aqüífer Carme-Capellades. Com ja hem dit, l’ACA té "altres" prioritats. La Comunitat d’Usuaris de l’aqüífer Carme-Capellades està "morta", és inoperant (és qui hauria de vetllar per l’aqüífer i frenar la sobreexplotació). Tots els municipis volen créixer més del que els permeten els recursos naturals disponibles. La xarxa Ter-Llobregat no acaba d’arribar mai, i la del pantà de la Llosa de Cavall menys.

La "sensació" general, però, és que ara les coses van bé (sobre l’aigua, perquè sobre l’economia, qui més o qui menys en pateix les conseqüències). No cal patir per l’aigua.

L’ADAPA creu que sí, que cal patir per l’aigua, perquè en el precís moment en què hi torni a haver un règim de pluges misèrrim (com els que havíem tingut fins fa poc) tornarem a tenir i a patir els problemes, i aleshores tornarem amb els "plors i lamentacions", i amb les declaracions, "a veure qui la diu més grossa".

És ara, quan l’aqüífer està mitjanament bé, que s’ha d’aprofitar per fer tot allò que ens eviti situacions crítiques d’un més que probable futur de sequera.

Per això està bé que l’Ajuntament destini una part (petita) dels recursos que dóna el Govern espanyol a Capellades (el FEIL: Fons Estatal d’Inversions Locals) a millorar la xarxa d’abastament d’aigua. Una actuació amb la qual ADAPA sempre estarà d’acord, perquè permet disposar d’aigua de millor qualitat i reduir en part les grans pèrdues d’aigua que té la xarxa del nostre municipi. La "llàstima" és que la resta d’aquests recursos del FEIL (la part més gran) es destini NOMÉS a fer un camp de futbol nou que, tot i que al vell li feia falta una rehabilitació evident, sí que s’hauria pogut repartir millor amb d’altres actuacions tant o més necessàries que un camp tot nou.

Per frenar la sobreexplotació de l’aqüífer, però, l’actuació més important prevista és la portada d’aigua des de la xarxa Ter-Llobregat, sobre la qual ens fem algunes preguntes que no tenen un clara resposta :
  • Quan arribarà l’aigua de la xarxa Ter-Llobregat a la Conca d’Òdena ? NO SE SAP o no es té clar.
    Aquesta xarxa hauria de permetre la disminució de la pressió sobre l’aqüifer Carme-Capellades, car el seu subministrament es faria en substitució del de l’aqüífer, la qual cosa faria disminuir la sobreexplotació.

  • Segur que l’aigua del Ter-Llobregat servirà per a substituir cabals de l’aqüífer? NO SE SAP o no es té clar.
    Segons informacions rebudes per l’ADAPA, l’aigua de la xarxa Ter-Llobregat ha de servir per garantir els creixements desmesurats que els municipis de la Conca d’Òdena tenen previstos en els seus POUMs (Plans d’Ordenació Urbanística Municipal). Això faria que no hi haguessin substitucions de cabal, sinó "més aigua per consumir" i per als nouvinguts.

  • Qui serà el destinatari d’aquesta aigua del Ter-Llobregat ? NO SE SAP o no es té clar.
    En teoria i "sobre el paper", el destinatari prioritari seria la indústria en general, deixant per als usuaris domèstics l’ús de l’aigua de l’aqüífer.
    Realment, però, això és molt difícil de dur a la pràctica, car suposa tenir dues xarxes d’abastament, una per a la indústria, i l’altra per a ús domèstic. I com que això és "molt car", probablement s’acabaran barrejant aigües de totes bandes i tothom tindrà aigua de tot arreu, sense saber-ne l’origen.
    I per "acabar-ho d’adobar", Capellades acabarà consumint aigua del Ter-Llobregat (perquè ens passarà molt a prop), deixarem de tenir aigua bona de l’aqüífer (que la Conca d’Òdena seguirà gaudint) i tots més "contents que un pèsol" perquè ara tenim la Bassa plena.
Malgrat totes aquestes elucubracions, no és menys cert que estem contents de tenir la Bassa plena, ufanosa, esplèndida..., que fa goig, vaja. Una Bassa que ens permetrà gaudir de la Festa Major d’enguany sense aquella "pena" d’altres anys quan la teníem seca.

Aprofitem, ara que podem, per gaudir de la Bassa plena, per "disfrutar" de la nostra Festa Major, i per "aparcar" durant uns dies les "cabòries" i patiments que la malaurada "famosa" crisi econòmica ens va "marejant" durant l’any.

Benvolguts/des vilatans/nes, BONA FESTA MAJOR 2009.