dimarts, 26 de febrer del 2008

L'ACA mana recuperar la Font del Llorer de Cabrera d'Anoia

Estat de les obres al revolt de Can Formiga i de la Font del Llorer a Cabrera d'Anoia.

Les obres del revolt de Can Formiga poden continuar amb la condició que al mateix temps es rehabilitin les fonts i el torrent malmesos.

Després que l'ACA fes aturar les obres que es feien al revolt de Can Formiga a Cabrera d'Anoia (executades pel Consell Comarcal de l'Anoia per encàrrec de l'Ajuntament) a rel d'una denuncia presentada per ADAPA per la destrucció de la Font del Llorer i la devastació del torrent de Canaletes, finalment la mateixa ACA les autoritza condicionades a una sèrie de requeriments que recullen en la seva totalitat les demandes fetes per ADAPA per tal de recuperar la Font del Llorer i rehabilitar el torrent.

Els fets es remunten a començaments de març de 2007 quan uns veïns informen a ADAPA de la destrucció que s'estava produint per les obres a la carretera que comunica amb l'urbanització de Can Ros. ADAPA, després de comprovar la greu devastació duta a terme al torrent de Canaletes i l'encara més greu destrucció de la Font del Llorer (lloc simbòlic de Cabrera), va presentar denuncia davant l'ACA perquè dites obres afectaven greument al domini públic hidràulic, i l'ACA no havia donat cap tipus d'autorització (ni li constaven les obres) tal i com legalment és obligat de disposar. Ningú pot actuar en domini públic hidràulic sense autorització d'aquesta Administració.

A mitjans d'abril de 2007, l'ACA ordena aturar les obres immediatament, obre expedient al Consell Comarcal per executar-les sense autorització de l'Administració hidràulica, i comunica a l'Ajuntament que aquestes no es podran reiniciar mentre no es redefineixi el projecte sota uns criteris de sostenibilitat i protecció del medi ambient. No va ser fins després de les eleccions municipals del juny, quan el nou Ajuntament va fer efectiva l'ordre a l'ACA.

A partir d'aquest moment s'inicia un procés de col·laboració i participació dels veins i d'ADAPA amb l'Ajuntament, en la que es comprova l'existència de voluntat política per restaurar i rehabilitar la zona. Així, el setembre de 2007, l'Ajuntament presenta a l'ACA el projecte redefinit de les obres del revolt, el qual ja segueix els criteris establerts per l'ACA, i al novembre presenta una proposta tècnica per a la restauració de la Font del Llorer i el torrent, elaborada per una empresa especialitzada, la qual ADAPA considera que és del tot adequada i convenient per aconseguir una millora significativa de l'entorn. Segons informacions verbals de l'ACA, aquesta administració està disposada a assumir el cost d'aquest projecte de rehabilitació.

El nou Ajuntament sorgit a finals de gener també s'ha mostrat favorable a resoldre la situació, i ha assumit tant el nou projecte d'obres com el de restauració i revegetació de la Font i el torrent.

L'ACA obliga a recuperar la Font i l'entorn natural devastat per les obres.

Finalment, la setmana passada l'ACA ha autoritzat definitivament les obres sempre i quan aquestes s'executin segons la nova documentació presentada, atorgant un termini de 6 mesos per realitzar el treballs, tant per l'arranjament del revolt, com per la restauració de la Font del Llorer i per la revegetació amb espècies autòctones del torrent de Canaletes.

ADAPA considera que el resultat final és el correcte, sobre el paper, i ha de permetre resoldre la greu situació en què es troba la zona, destacant la voluntat del nou Ajuntament de Cabrera d'Anoia de cloure el tema el més satisfactòriament possible per a tothom, sobretot pel mateixos ciutadans de Cabrera.

Val a dir que tant els veïns com ADAPA, estaran amatents per veure com evoluciona tot plegat a la pràctica, vist que sobre el paper hom considera que s'ha resolt convenientment. En cas que no es complissin les expectatives, no cal dir que es faran el passos oportuns per exigir el compliment dels compromisos adquirits.

dilluns, 18 de febrer del 2008

L'ACA denega la concessió d'un pou particular a Mediona i n'ordena el segellament

La perforació il·legal del mateix va ser denunciada per ADAPA el juliol de 2006.

Aquest pou, situat a la Casa Nova d'Orpinell a la vessant nord del municipi de Mediona, és el segon en poc temps que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) n'ordena el segellament per haver-se perforat il·legalment a l'aqüífer Carme-Capellades (declarat oficialment sobreexplotat), i que va ser denunciat per ADAPA a finals de juliol de 2006.

A rel d'aquella denuncia, la titular del pou va presentar, a l'agost de 2006, sol·licitud per aprofitar-ne les aigües subterrànies, i L'ACA, després de comprovar el fets el setembre de 2006, va obrir un expedient sancionador, el qual encara està en curs.

Un any després, el juliol de 2007, l'ACA emet un informe tècnic desfavorable a la sol·licitud de la titular, argumentant que en el Pla d'Extraccions de I'aquifer Carme-Capellades s'estableix que no es podran atorgar nous titols privatius per a us domestic mentre es mantingui la sobreexplotació de l'aqüífer.

La titutar va justificar la realització del pou indicant que la casa no disposava d'aigua i que hi vivien fins a 25 persones. En el seu moment ADAPA ja va argumentar que a la casa Nova d'Orpinell feia temps que només hi vivia una persona, i de forma esporàdica, i que de sempre havia només disposat de l'aigua de pluja recollida en un cisterna, situació prou coneguda per la titular quan va comprar la casa. Segons informacions que va rebre ADAPA, en aquells moments es buscava un comprador per la casa, i la titular, mal aconsellada, va decidir fer-hi un pou per aconseguir revaloritzar la propietat i fer-ne més fàcil la venda.

Finalment, és ara el febrer de 2008 quan l'ACA denega definitivament la concessió de l'aprofitament de les aigües subterrànies del pou denunciat, i n'ordena també el segellament, donant un termini de 3 mesos per fer-lo efectiu.

ADAPA valora positivament la resolució final del cas perquè suposa un punt de partida i de referencia per qualsevol nou pou il·legal que es vulgui perforar, i així mateix estableix unes tímides bases per aconseguir primer frenar la sobreexplotació, i més endavant, quan l'ACA es decideixi a fer actuacions efectives a l'aqüífer, a eliminar-la. Cal destacar que suposa també un precedent clar per als pous il·legals existents, els qual ADAPA anirà denunciant a mida que en tingui coneixement.

No obstant això, caldrà veure i comprovar què passarà el promer més de juny, quan segons la resolució adoptada per l'ACA, aquest pou il·legal de la Casa Nova d'Orpinell de Mediona ha d'estar ja segellat. Previsiblement en aquelles dates el pou seguirà en funcionament, com ara, i per això ADAPA ja va demanar a l'ACA que en cas que no es segelli el pou de forma voluntària per part del titular, ho faci la mateixa ACA de forma subsidiària.

dimarts, 5 de febrer del 2008

L'ACA sanciona a Aigua de Rigat pel pou il·legal de Cal Cubé 2

Així es clou la denúncia que al maig de 2005 va presentar ADAPA i que ja va comportar la clausura del pou el juliol de 2007.

Allò que va començar com una denúncia del "David" ADAPA contra el "Goliat" Aigua de Rigat, S.A. ha acabat amb el compliment de la llei i l'ordre jurídic establert. Així es podria qualificar tot el procés que s'ha seguit des que el maig de 2005 ADAPA va presentar una denúncia per "modificacions substancials de les característiques de la concessió dels pous situats a Cal Cubé" contra aquest empresa davant l'ACA.

Tot
i que els fets denunciats van estar més d'un any "adormits", el gener de 2007 l'ACA va donar audiencia a ADAPA en la tramitació de la sol·licitud que Aigua de Rigat S.A. havia presentat a l'abril de 2005, per tal que pogués presentar les al·legacions que cregués oportunes, tenint en compte que ja s'informava desfavorablement en l'informe de compatibilitat amb el Pla Hidrològic elaborat pels serveis tècnics de l'ACA.

ADAPA, tot i considerar satisfactori dit informe desfavorable, va presentar una sèrie d'al·legacions per tal que es manés el segellament del pou il·legal (tancament irreversible) i que es sancionés de forma exemplar l'empresa infractora.

En la resolució final de l'ACA del juny de 2007, es denegava definitivament la concessió sol·licitada i només s'ordenava a Aigua de Rigat S.A. a retirar les bombes i a presentar una proposta de clausura del pou (tancament reversible).

Aigua de Rigat, S.A. (ja en mans de AGBAR) no va trametre una proposta sino "un recull fotogràfic per deixar constància de la retirada de la maquinària d'elevació del pou així com de la seva clausura" com a compliment del que se li havia ordenat, i l'ACA el va considerar "adient i suficient per garantir la no utilització d'aquesta captació i no agreujar per tant la situació actual de l'aqüífer", donant així per bona la documentació presentada, sense considerar necessària una posterior inspecció de comprobació.

No obstant, ADAPA sol·licitará a l'ACA que efectui una inspecció del pou de Cal Cubé 2 per tal de comprobar que realment es manté clausurat i que no és utilitzat de forma fraudulenta, que es col·loqui algun tipus de segell a la porta o a la tapa del pou de manera que sigui fàcilment identificable una manipulació no autoritzada, i que periòdicament es comprobi el manteniment de dita clausura.

L'expedient sancionador obert a rel de la denuncia presentada per ADAPA, s'ha conclòs amb una multa de poc més de 6000 € a Aigua de Rigat, S.A. "per la construcció d'un pou sense la prèvia autorització administrativa", que a data d'avui no ha estat objecte de recurs per part de l'empresa, ni ha estat sol·licitat l'expedient administratiu per part del Jutjat del contenciós administratiu en el supòsit que l'empresa hagués presentat recurs directament davant d'aquella jurisdicció, la qual cosa dona a entendre que Aigua de Rigat, S.A. acata la sanció imposada.

Gairebé 3 anys han calgut perquè finalment es doni la raó a ADAPA sobre uns fets que es varen denunciar el 2005, tenint en compte que aparentment el seu desenllaç s'ha accelerat des que la propietat d'Aigua de Rigat, S.A. va passar a mans d'AGBAR.

ADAPA considera satisfactoria la resolució final d'aquest cas, i espera i desitja que sigui exemplificacora per a altres empreses, Ajuntaments i particulars que vulguin "tirar pel dret" i ometre el que la legislació vigent obliga a tothom per igual. Fer complir la llei és un dels camins que cal seguir per aconseguir eliminar la sobreexplotació de l'aqüífer Carme-Capellades i a l'ensems garantir l'aigua per tothom en el futur.