L'estudi no inclou cap mesura d'estalvi o reutilització de l'aigua.
El 10 de març passat, l'Ajuntament d'Òdena va posar a exposició pública, mintjançant un Anunci al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, un estudi elaborat per Aigua de Rigat, S.A. relatiu a les necessitats en infraestructures d'abastament d'aigua i sanejament a la zona del Pla de la Masia, derivades del futur desenvolupament urbanístic dels sectors pendents d'urbanització en aquell àmbit.
Dit estudi no és res mes que una anàlisi i valoració tècnica i econòmica per a la creació d'una xarxa de distribució d'aigua "de boca" i d'una xarxa de sanejament (clavegueram) per evacuar tota aquesta aigua consumida prevista, sense incloure cap tipus de mesura per a l'estalvi i reutilització de l'aigua.
Es preveu la construcció d'un nou dipòsit (de 2000 m3) que seria abastit des del ja existent de les Comes d'Igualada, a partir del qual es crearia una única xarxa de distribució. Tot plegat pretén garantir un subministrament de 810 m3/dia, o el que és el mateix un consum anual de més de 295.000 m3 amb aigua des del sobreexplotat aqüífer Carme-Capellades.
L'estudi està elaborat a partir de criteris que no contemplen en cap cas les directrius i requisits que emanen de la nova cultura de l'aigua, i que cada cop és més necessari que es tinguin en compte i aplicar vista la situació actual de sequera (que cada vegada serà més recurrent degut al canvi climàtic), i la sobreexplotació creixent de l'aqüífer Carme-Capellades (únic punt d'abastament actual de la Comarca). En definitiva, l'estudi no inclou cap mesura d'estalvi i reutilització de l'aigua, i per això ADAPA creu que l'Ajuntament d'Òdena té l'oportunitat de ser pioner i de pilotar un procés necessari i ineludible d'implantació de criteris de sostenibilitat en la gestió d'aquest recurs natural limitat.
Si la pressió existent sobre l'aqüífer fa que la gestió de l'aigua actual ja sigui insostenible, qualsevol creixement urbanístic és totalment inassumible, la qual cosa comporta que siguin ineludibles l'aplicació de mesures destinades a aconseguir el màxim estalvi i reutilització possible d'un recurs cada cop més escàs com és l'aigua. En definitiva, del què es tracta és d'aconseguir que l'augment de la pressió sobre l'aqüífer Carme-Capellades sigui MÍNIM.
Per tot plegat ADAPA ha demanat a l'Ajuntament d'Òdena que es reelabori l'estudi sotmès a informació pública per tal que s'incloguin les mesures d'estalvi i reutilització d'aigua necessàries per així aconseguir una gestió sostenible d'aquest recurs natural i evitar que vagi augmentant la sobreexplotació de l'aqüífer Carme-Capellades.
ADAPA espera i desitja que l'Ajuntament d'Òdena sigui sensible a la problemàtica de l'aigua existent a la Comarca i al país, i faci reelaborar l'estudi amb una visió sostenible i adequada a la cada cop més crua realitat de manca d'aigua.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada